Alaçatı’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Alaçatı Gezi Rehberi – Çeşme / İzmir
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Alaçatı’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Alacatı’nın Tarihi – Doğal Güzellikleri – Plaj & Koyları hakkında bilgiler vereceğiz.
Alaçatı Hakkında Kısa Bilgi
Türkiye’nin saygın turizm merkezlerinden biri olarak bilinen Alaçatı İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle olmasına rağmen dünyaca ünlü bir güzelliğe ve turistik değere sahiptir. Antik dönemlerde Agrilla diye bilinen Alaçatı Osmanlı Devleti döneminde Alacaat adı verilen bir Osmanlı aşiretinin sınırlarında olduğu için ismi değişikliğe uğramıştır. Osmanlı Devleti döneminde Rumlar ve Türklerin birlikte yaşadığı bir bölge olan Alaçatı, zamanla günümüzde anıldığı isme kavuşmuştur.
Ege Denizi’nin kıyısında bulunan bu bölge; tarihi taş evleri, rüzgâr sörfü için sağladığı imkanlar ve doğal güzelliği ile ilgi çekmektedir. Genellikle Çeşme ziyareti sırasında görülebilecek bir bölge olmasına rağmen Çeşme ilçesinden çok daha ön plana çıkan bu bölge çok gözde bir tatil mekanı oluşturmaktadır. Antik çağda yerleşim sağlanması ile birlikte günümüze kadar ulaşan bir yapısı bulunan bölgede Osmanlı İmparatorluğu’ndan ve Rum medeniyetlerinden izler bulunmaktadır.
Alaçatı’da Gezilecek Yerler?
1-Alaçatı Yel Değirmenleri
Alaçatı Yel Değirmenlerinin tarihi 1800’lü yıllardan bugüne kadar gelmiş. Yılın büyük bir çoğunluğunu rüzgarla geçiren Alaçatı’ya birçok yel değirmeni yapılmış. Günümüze ulaşan değirmenlerin çoğu restore edilmiş, bazılarında restoran ve kafeler işletiliyor. Kafelerde uygun fiyata içecekler bulunuyor. Gün batımı izlemek ve fotoğraf çekmek için ideal bir yer olan yel değirmenleri eskiden yıl boyunca rüzgar aldığından pek tercih edilmeyen Rum köyü olan Alaçatı, günümüzde İzmir’in en popüler yerlerinden biri olmuştur. Çeşme’ye gittiğinizde kesinlikle uğramanız gereken yerlerin başında gelmelidir.
2-Alaçatı Evleri
Tarihinde Rumları barındırmış olmasının verdiği taş ev görüntüsüyle sizleri karşılayacak olan Alaçatı, her yanından sarkan mor, pembe begonyalarıyla ünlü bir yerdir. Buraya gelmeden araştırma yaptığınızda karşınıza mor, pembe begonyalar karşınıza çıkmıştır. Arnavut kaldırımlı dar sokak aralarında fotoğraf çekmekten yürüyemezken bazı taş evlerin butik otel olarak kullanıldığını da göreceksiniz. Alaçatı’daki dokunun oluşumu tamamen üretim şeklinin kent yaşamına aktarılmasıyla oluşmuştur. Alaçatı’da ana caddeler üzerinde evler, o evlerin arkasında büyük bahçeler ve avlular bulunmaktadır. Onların arkasında ise tarlalar vardır. Evlerin ön cephesi sokağa ve kente, arka tarafı bahçelere ve tarlalara dönüktür. Alaçatı bölgesinde bulunan taş ocaklarından çıkartılan, bölgeye dokusunu veren taşlar Alaçatı’nın kendi yöresel taşıdır. Kolaylıkla elde edilmesi ve nakliyesinin ucuz olması nedeniyle Alaçatı’da ev ve mekan yapımlarında bu taşlar kullanılmıştır.
3-Alaçatı Pazarı
Alaçatı’da gezerken sebze meyvenin dışında, kaliteli giyim ürünleri ve el yapımı reçellerin, baharatların bulunabileceği bir yer arıyorsanız sizlere Alaçatı Pazarını öneririm. Alaçatı’ya yakın köylerden getiren doğal ürünler Cumartesi günleri kurulan bu pazarda satışa sunuluyor.
4-Kemalpaşa Caddesi
Kemalpaşa, Alaçatı’nın en hareketli noktasıdır. Alaçatı ile araştırma yaptığınızda karışına çıkan kalabalık sokak ve mekânlardaki cadde işte burasıdır. Yan yana sıralanan restoran, kafe ve pastaneler, hediyelik eşya dükkânları, meyhaneler ve butik oteller caddeyi açık hava müzesine dönüştürmüş durumdadır. Yerli ve yabancı turiste birçok farklı alternatif sunan bu caddede yemyeşil ağaçların mavi cam kenarlarıyla birleşimini görüp markalaşmış mekanlarda oturacaksınız.
5-Hacı Memiş Sokakları
Kemalpaşa Caddesi, farklı konseptlerdeki dükkan ve mağazaları bir araya getirmiştir. Hacı Memiş Sokağı, Kemalpaşa Caddesi gibi kalabalık değildir. Kemalpaşa Caddesine göre biraz daha tenha ve sakindir. Hacı Memiş Sokağı’nda Kemalpaşa Caddesindeki gibi tasarımcılar, antikacılar, seramik ve cam atölyelerinin yanı sıra kafe ve restoranlar da bulunuyor.
6-Pazaryeri Cami
Alaçatı ‘nın Sakarya sokağında yer almaktadır. 19.Yüzyılda (1874) de Yuhannis Halapes’in inşa ettiği Ayios Konstantinos Kilisesi olarak inşa edilen yapı, günümüzde yapılan ufak tadilatlarla hem cami hem de kilise olarak işlevini sürdürmektedir. Alaçatı’nın en eski tarihi yapısı olarak kabul edilmektedir.
7-Alaçatı Port
Port Alaçatı, Çeşme yarımadasının güneyinde, Karşıyaka Azmağı’nın batısında kalan bataklık vasıflı bir arazi üzerine kurulmuştur. Alaçatı’nın merkezinde deniz bulunmamaktadır. Alaçatı Port, Alaçatı merkezine birkaç kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Eğlence mekanları ve kafeler bu Port’ta bulunmaktadır.
8-Çark Plajı
Rüzgâr sörfüne gönül verenlerin en sevdiği plaj Çark Plajı mevkiidir. Alaçatı Port’u geçtikten hemen sonra başlayan bu koyda rüzgarla dans eden sörfçüleri görebileceksiniz. Sörf konusunda ders almak isteyenler bu plajda bulunan okullarda eğitim alabilmektedir.
9-Zio Beach
Zio Beach Alaçatı Çark Plajı mevkisindedir.2015 yazına bomba gibi giriş yapmayı hedefleyen Zio Beach 5000 metrekare üzerine kurulu; 300 kişilik vip, 700 kişilik beach alanı ile hizmet vermektedir.İtalyan mutfağından lezzetleri sunan Alakart restoranı ile plajda snack restoranı ve iki adet büyük barı ile sizlere hizmet vermektedir.
10-Alaçatı 11 Restaurant & Beach Bar
Alaçatı Beach Resort & Spa içinde Çark koyunda açılan, kendine ait geniş özel plajı bulunan Alaçatı 11 Restaurant, Alaçatı 11 Beach Bar ile de hem gündüz hem gece hizmet veriyor. Havuzbaşı Kuyu Bar’ı, 600 m2 ahşap platform üzerine kurulu beach barı ve 1000 kişilik kapasitesi ile hizmet veren Alaçatı 11 Beach Bar huzur ve eğlenceyi bir arada tutuyor. Çok özel yaptırılmış gazeboları, sadece ahşap şezlongları, özel şemsiyeleri ile farklı hizmet sunuyor.
Alaçatı’da Neler Yenir?
İlçe mutfağının özel lezzetleri arasında bulunan zeytin ve zeytinyağlı yemekleri, salataları, balık ve kırmızı et lezzetlerini, kabak çiçeği dolması, patlıcan böreği, Arnavut ciğeri, İzmir kumrusu ve Şirince böreği gibi lezzetleri deneyebilirsiniz.
Alaçatı Konaklama İmkânları?
Bölgede konaklama sağlamanız için gerekli lüks gerek uygun fiyatlı birçok konaklama işletmesi bulunmaktadır. Özellikle taş evler ve butik oteller ilçe atmosferini yansıttığı için tercih edilirken, sakin bir konaklama sağlayabilirsiniz. Eski zamanlarda özellikle sörf için tercih edilen bu bölge, günümüzde çok popüler bir konumda yer aldığı için yaklaşık 300’den fazla otel ile konaklama imkânı sağlamaktadır.
Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı olan Alaçatı Mahallesi’ne ulaşım sağlayabilmeniz için öncelikle Türkiye’nin farklı kentlerinden havayolu, demiryolu ya da karayolu ile İzmir’e ve buradan Çeşme’ye ulaşmanız gerekir. İzmir İl merkezine çok yakın mesafede bulunan Çeşme’ye ilçe minibüsleri veya özel araçlar ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca Alaçatı’ya İstanbul’dan İzmir’e 1 saat süren uçuşla gidebilirsiniz. İzmir Havalimanı ile Alaçatı arası 80 km civarında araçla 45 dakika sürmektedir. Havalimanında bulunan HAVAŞ servisleri ile Çeşme Otogarına gidebilirsiniz.
- İstanbul Alaçatı 640 km
- Bursa Alaçatı 410 km
- Ankara Alaçatı 660 km
- Antalya Alaçatı 535 km
Alaçatı’da Gezilecek En İyi 10 Yer
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.