Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer – Büyükçekmece Gezi Rehberi

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer – Büyükçekmece Gezi Rehberi

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer – Büyükçekmece Gezi Rehberi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece ilçesinin kuruluş tarihi Bizans ve Osmanlı dönemlerine uzanmaktadır.1987 yılına kadar Çatalca İlçesine bağlı bir bucak merkezi olarak faaliyet göstermiştir. 17.06.1987 tarih ve 3392 sayılı Kanunla İlçe olmuştur. Doğusunda Beylikdüzü ve Esenyurt İlçeleri, batısında Silivri ilçesi, kuzeyinde Çatalca ve Arnavutköy İlçeleri ve Güneyinde de Marmara denizi ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 196 km² dir. İlçe nüfusu toplam 254.103’dür.

  Büyükçekmece Gezilecek En Güzel 10 Yer  

              1) Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü               

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Büyükçekmece ilçesine bağlı Büyükçekmece Gölü ile Marmara’nın birleştiği noktada yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman Zigetvar Savaşı’na çıkarken bu köprünün yapılması emrini verir. Ancak kendisi bu savaşta ölünce köprü oğlu II. Selim zamanında 1567’de tamamlanır. İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan ticaret yolu üzerinde Büyükçekmece Gölü ile Marmara’nın birleştiği noktada yapılır.

                      2) Sokullu Mehmet Paşa Cami                 

Büyükçekmece'de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Sokullu Mehmet Paşa Cami, Mimar Sinan’ın bölgede bulunan bir diğer önemli eserlerinden birisidir. 1567 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin en önemli özelliklerinden birisi, minaresinin dünyada yalnızca bir tane benzerinin bulunmasıdır. Minarenin yekpare taşın oyulmasıyla meydana getirildiği bilinmektedir. Bu özelliği ile mutlaka görülmesi gerekenler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.

                       3) Dünya Kostümleri Müzesi                   

Büyükçekmece'de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Dünya Kostümleri Müzesi İstanbul ilinin Büyükçekmece ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Büyükçekmece ilçesindeki Mimar Sinan Mahallesi Çarşı Sokakta yer almaktadır.

Türkiye ve dünyanın pek çok farklı ülkesinden gelen 500’ün üzerinde kostümün orijinal hallerinin sergilendiği Müze2011 yılında açılmıştır. Dünya Kostümler Müzesinin açılmasıyla kültürel değerlerin tanıtılmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir görev daha üstlendik. Belki dünyanın birçok ülkesinde sadece halk oyunları topluluklarında görmeye alıştığınız, son zamanlarda günümüz teknolojisi ile üretilen giysilerin dışında, tarihin derinliklerinden korunarak gelen be bizlere ulaşan, farklı toplumların yaşamsal gereksinimlerini ve kültürel miraslarını anlatan, bu çok değerli giysi, aksesuarları ve objelerden oluşan eserleri koruma altına alınmıştır.

                    4) Büyükçekmece Gölü                                

Büyükçekmece'de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Gölü, Çatalca’dan inen Karasu ve Delice Çayı derelerinin yükselen deniz seviyesinden dolayı koy halini almıştır. Gölün Önce önü çakıl, kil, kum gibi maddelerin birikmesiyle tıkanmış olup, tıkanın yer üzerinde, Gölü denize bağlayan bir bağlantı bulunuyor. Bu bağlantının üstünden tarihi bir köprü olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü geçiyor. Büyük Çekmece Gölünün Marmara Denizi ile birleştiği yerde Büyük Çekmece Barajı bulunmaktadır. Büyükçekmece gölü ve baraj deniz kısımlarında yer yer sazlıklar gözükmektedir.

               5) Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi              

Büyükçekmece'de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi, kısaaca TÜYAP olarak da bilinir. Açılımı Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. olan ve adı ile 28 Haziran 1979 tarihinde İstanbul’da Bülent Ünal tarafından kurulan bir şirkettir. 120.000 m2 kapalı ve 25.000 m2 açık toplam 145.000 m2 fuar alanında, her zaman mükemmeli arayan Tüyap hizmet anlayışı ile uluslararası nitelikte imkanlar sunmaktadır. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi katılımcı ve ziyaretçilere her türlü hizmeti sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Adana, Bursa, Konya, Diyarbakır ve Samsun gibi büyükşehirlerde de fuar alanlarına sahip olup hizmet vermektedir.

                      6 ) Büyükçekmece İmaret Cami                   

Büyükçekmece'de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

İmaret Cami, İstanbul ilinin Büyükçekmece ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Büyükçekmece ilçesine bağlı Dizdariye Mahallesi sınırları içerisinde Nutuk Caddesinde yer almaktadır.

Kitabesi olamayan caminin yapım tarihi ve banisi kesin olarak bilinmemektedir. “Bursa tipi” de denilen ters T planlı bu cami tipi Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde tercih edilen cami plan tipidir. Bu tip camilere “zaviyeli camii” de denir. Bu bilgiler doğrultusunda XV. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

                     7) Sultan Süleyman Kervansarayı                    

Büyükçekmece'de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

 

Sultan Süleyman Kervansarayı (Kurşunlu Han) 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’ a yaptırılan Büyükçekmece Kervansarayı, Asya Avrupa ticaret yolu üzerinde İstanbul’un Avrupa çıkışında önemli bir konaklama yeri idi. Sultan Süleyman Kervansaray çatısının orijinali kurşun ile kaplı olduğundan dolayı Kurşunlu Han olarak da anılır. 48 metre uzunluğunda 22,30 metre genişliğinde olan kervansaray kesme taştan yapılmış. 1985-1987 yılları arasında restore edilen Kervansaray kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanılıyor. Günümüzde yapılan onarımlar ile doğası bozulmadan sağlam olarak ulaşan kervansaray kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapıldığı yer olarak kullanılmaktadır.

                                  8) Menzil Külliyesi                             

Büyükçekmece'de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Menzil Külliyesi 1566-1567 yılları arasında inşa edilmiştir. Büyükçekmece Menzil Külliyesi 1998 yılında Büyükçekmece Belediyesinin çalışmaları neticesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Kurulu’ndan alınan izinle gerekli yenileme ve çevre düzenlemesi yapılarak “Kültür Park” ismiyle halka açılmıştır.

Menzil külliyelerinin kuruluşu ve gelişimi menzilhanelerle olmuştur. Menzilhaneler haberleşmeyi sağlamak amacıyla kurulmuşlardır.25 Osmanlı İmparatorluğu’nun posta teşkilatını oluşturan ulakların konaklayıp, atlarını değiştirdikleri ve dinlendikleri yapıya menzilhane denirdi. Asya, Avrupa ve Afrika’yı topraklarına katmış Osmanlı İmparatorluğu’nda ulaşım ve haberleşme hayati öneme sahipti. Bu nedenle düzenli ve sistemli bir haberleşme ağının sağlanması için yollar, köprüler, kervansaray ve hanlar yapılmalıydı. Zamanla menzil külliyesi haline gelen bu yapı toplulukları başka amaçlara da hizmet etmeye başlamıştır ve işlevselliği artmıştır.

                   9) Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi           

Büyükçekmece'de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi Kanuni Zigetvar Savaşı’na çıkarken Mimar Sinan tarafından 1566 yılında yapılır. Kervansaray’ın hemen yanında duran çeşme halen içme ve kullanma suyu olarak faal durumdadır.

 Klasik üslupta üç kanatlı kesme taştan yapılmış bir çeşmedir. Orta kanat diğerlerine nazaran biraz daha geniş ve yüksektir. Yan kanatlar orta bölüme göre açılı olarak geride kalmaktadır. Beşik tonozu andıran bir üst örtüsü vardır. Üç cepheyi dolaşan yalın bir korniş vardır. Kilit yaşlarında birer rozet bulunan sivri kemerli nişler halindeki kanatların içerisine küçük ayna taşları yerleştirilmiştir. Basık sivri kemerlerin üzengi taşları iç kısımdan yivlidir.

                         10) Büyükçekmece Sahili                            

Büyükçekmece'de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece’de Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükçekmece Sahili, Yürüyüş için harika bir yer. Uzun, engelsiz ve düz bir yol. Yorulmadan saatlerce yürüyüp, vakit geçirebilirsiniz. Etrafta çok sayıda denize karşı oturulacak yeme içme mekanı bulunuyor. Sahilin belirli yerlerinde denize girebiliyorsunuz. Ayrıca nostaljik trenle sahil boyunca seyahat edebilmek mümkün. Uzun bir yürüyüşten sonra yorulduysanız dönüşte treni kullanabilmek çok pratik oluyor. Yaz akşamları sahil kenarında yürümek oldukça keyifli…

              Büyükçekmece Nerede – Nasıl Gidilir?            

Büyükçekmece ilçesinin kuruluş tarihi Bizans ve Osmanlı dönemlerine uzanmaktadır.1987 yılına kadar Çatalca İlçesine bağlı bir bucak merkezi olarak faaliyet göstermiştir. 17.06.1987 tarih ve 3392 sayılı Kanunla İlçe olmuştur.

Doğusunda Beylikdüzü ve Esenyurt İlçeleri, batısında Silivri ilçesi, kuzeyinde Çatalca ve Arnavutköy İlçeleri ve Güneyinde de Marmara denizi ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 196 km² dir. İlçe nüfusu toplam 254.103’dür.

Buraya toplu taşıma veya hususi aracınız ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs ve minibüslere binerek bölgeye ulaşabilirsiniz.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.