Dara Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – MARDİN
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Dara Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saati – Antik Kentin Tarihi Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Mardin ilinin güneydoğusunda, Mezopotamya Ovası ile Abidin-Tur Dağlarının birleştiği bir nokta olan Oğuz Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Antik Kent, Tarihte Yukarı Mezopotamya’nın En önemli yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir.
Dara Antik Kentinde yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda şehir surları, Kale, Köprü, Su Kanalları, Kaya Mezarları, Agora, Kilise, Zindan, Saray, Çarşı, Arasta ve Sivil yerleşim yapılarına ait kalıntılar olmak üzere bir şehre ait olan tüm yapılar bulunmaktadır.
Antik Kent, Roma İmparatoru I. Anastasius’un (491-518) tarihleri arasını kapsayan dönemlerde ,Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasaniler’e karşı korumak amacıyla yaptırmıştır. Yapıldığı Dönemi düşündüğümüzde Roma – Pers mücadelesine tanıklık ettiğini söyleyebiliriz.
Antik Kent 7. Yy ‘da arap istilasına uğramış ve 15. Yy’ın ilk başlarında Osmanlı Devletinin hakimiyetine geçmiştir. Geçmişten günümüze çok eski dönemlerden günümüze kadar gelen bu şehir, Anadolu’nun binlerce yıllık geçmişine tanıklık etmektedir.
Antik Kentin Mimari Yapısı İncelendiğinde..
Kireçtaşlı Ana Kaya üzerine kurulan bu yapının iç kalesi kentin kuzeyinde ve 50 metre yükseklikteki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kireçtaşlı yapısı ile oyularak mağara şeklinde bir şehir oluşturulmuştur. Yapılan Arkeolojik kazılar sonrasında Dünyanın İlk Su Barajına ait kalıntıların olduğu söyleniyor. Ayrıca, Oğuz Köyü çevresinde Geç Roma Dönemine ait Mağara evlere rastlayacaksınız.
Dara Antik Kenti Dünyanın İlk Su Barajı Kalıntıları
Dara Antik Kentine Giriş yaptığınızda sizleri Bilgi ve Tanıtım Panosu karşılıyor. Bu panoyu inceleyerek gezmeden önce bilgi sahibi oluyorsunuz.
Yapılan bir araştırmaya göre Antik Kentte, ‘Yeniden Diriliş’ inancıyla ölen 3 bin kişiye ait kemikler incelenmiş ve sonucunda, Dara şehrinin 1400 yıl öncesinde ortalama ömrün 45 yaş olduğu ileri sürülmektedir. Ayrıca Antik kentte bulunan ve ‘Galeri Mezar’ olarak adlandırılan ünik mezarların dünyada eşi benzeri olmadığı söyleniyor.
Dara Antik Kenti Giriş Ücreti
Giriş ÜCRETSİZDİR.
Dara Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,
Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.
Antik Kent Pazartesi Günleri Kapalıdır.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
Dara Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Antik Kent, Mardin ilinin güneydoğusunda, Mezopotamya Ovası ile Abidin-Tur Dağlarının birleştiği bir noktada, Mardin kent merkezinden 30 km uzaklıktaki Oğuz Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Mardin-Nusaybin kara yolunun 8 km kuzeyinde, Oğuz Köyünde 10 km içeri girilerek ulaşılıyor.
Şahsi aracı ile Gidecekler; Altta yerletirdiğimiz harita yardımı ile kolayca ulaşım sağlayabilirler.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.