Eskişehir Lületaşı Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Eskişehir Lületaşı Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri? hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Lületaşı Müzesi Hakkında Bilgiler
Lületaşı Müzesi, Eskişehir’in merkezinde yer almaktadır. Eskişehir’in en eski yerleşim yeri olan Odunpazarı’nda yer alan müze şehrin önemli gezi noktalarından Kurşunlu Cami ve Külliyesi içerisinde yer alıyor. Eskişehir’in çok ufak ama önemli müzelerinden olan Lületaşı Müzesi, dünyanın ilk ve tek lületaşı konseptine sahip müzesidir. Lületaşı dünya üzerinde çıkarıldığı tek bölge olması nedeniyle, Eskişehir’in simgesi haline gelmiş bir madendir. Lületaşı “Eskişehir Taşı” olarak da bilinmektedir. Lüle taşı, Eskişehir civarında yaklaşık 5000 yıldır biliniyor ve kullanılıyor.
Eskişehir Valiliği tarafından 1998 yılından buyana yapılan uluslararası Lületaşı Festivalleri, Lületaşı El Sanatları yarışmaları ve sergilerinde yer alan eserler, İl özel idaresi tarafından satın alınıp lületaşı müzesinin oluşumunda ilk adım atılmıştır. Lületaşı müzesinde altmış civarında sanatçı tarafından yapılmış 400 üzeri eser bulunmaktadır. Lületaşı Müzesi 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından Kurşunlu Külliyesin içerisinde hizmete açılmıştır.
Müzede şehrin ünlü madeni olan lületaşının ham halini ile bu madenden üretilen çeşitli eserler sergileniyor. Giriş ücretinin bulunmadığı müze küçük olsa da sergilenen eserlerdeki işçilik görenleri kendisine hayran bırakıyor. Müzede birçok nesnenin lüle taşından yapılmış halini bulabilirsiniz. Özellikle lüle taşı pipoları ve lüle taşından yapılan takılar, heykelcikler yer almaktadır.
Lületaşı Efsanesi (Köstebeğe Saygı)
Bir gün genç bir çoban bölgenin Karatepe yöresindeki köylerine gitmektedir. Genç çoban yorgun düşer, acıkır, oturur; azığını çıkarıp yemeğini yemeye başlar. O sırada, topraktaki bir delikten bir canlının aktaş toprakları yüzeye çıkarmaya çalıştığını görür. Çoban bunlardan birine eline alır ve çakısıyla yontmaya başlar. İlk çakı darbesiyle taş birdenbire ayın on dördü gibi güzel bir kız oluverir. Kız dile gelir ve “Ah insanoğlu bana kıymasaydın!” diye bağırarak köstebeğin açtığı delikten içeri girip kaybolur.
Delikanlı da kızın ardından başlar deliği eşelemeye. Günler geçer delikanlıdan haber alınamaz. Delikanlıyı arayan köylüler yerin yedi kat altında bu daracık kuyuda boğulmuş olarak bulurlar. Elinde sıkı sıkı tuttuğu ak taşları ile birlikte avuçlarında sımsıkı tuttuğu bir parça lületaşı varmış. O günden beri her lületaşı parçasında, çobanın ölümüne sürüklendiği sevdanın izlerini görmüş köylüler. Lületaşı işleyenler için bu efsanenin anlamı büyük. Lületaşını yedi kat yerin dibinden çıkaran köstebeği, sanatlarının öncüsü ve pirleri olarak kabul ediyorlar.
Lületaşı Müzesi Giriş Ücreti
Giriş Ücretsizdir.
Eskişehir Lületaşı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Toplu taşıma araçları, özel aracınız veya taksi ile ulaşabilirsiniz.
Hususi aracınızla gelmek için öncelikle Eskişehir şehir merkezine gelmeniz gerekiyor. Oradan tabelaları izleyerek rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Kurşunlu Camii ve Külliyesi‘nin olduğu alanda belediyeye ait bir park bulunuyor. Aracınızı buraya park edebilirsiniz.
Toplu taşıma aracı ile gelmek isteyenler Otogar’dan Tramvay’a binip en yakın Atatürk Lisesi tramvay durağında inip 5 dk bir yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüsler bu bölgenin önünden geçmektedir.
Şehrin en eski yerleşim alanı olan bu bölgede günümüzde birçok önemli tarihi ve turistik yapı bulunuyor.
- Kurşunlu Camii ve Külliyesi
- Lületaşı Müzesi
- Atlıhan El Sanatları Çarşısı
- Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
- Eskişehir Balmumu Müzesi
- Şelale Park
- Osmanlı Evi
- Cumhuriyet Tarihi Müzesi
- Alaaddin Cami
- Anadolu Üniversitesi Karikatür Müzesi
- Arasta
- Şeyh Edebali Türbesi ni gezmenizi tavsiye ederim.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.