Etnoğrafya Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ANKARA

Etnoğrafya Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ANKARA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Etnoğrafya Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri ve Müze içerisinde bulunan Eserler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Etnoğrafya Müzesi için Önce İstanbul’da Prof. Celal Esat Arseven başkanlığında, ardından 1925’te Halil Ethem Erdem yönetiminde eser toplamak ve satın alma işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla komisyon kurulmuştur. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 15 Kasım 1925 tarihli Bakanlar Kurulu kararı gereğince, Millî Eğitim Bakanlığı’na müze yapılmak üzere bağışlanmıştır.

Etnografya Müzesinin bulunduğu bina mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlanmıştır. Cumhuriyet dönemi mimarı olduğu için bu dönemin özelliklerini göstermektedir. Nafiz Bey tarafından inşa edilmiştir.

Etnografya Müzesinin dışında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1927 yılında İtalyan Heykeltıraş Pietro Canonica’ya yaptırdığı bronz Atatürk Heykeli bulunmaktadır.

Bu müzenin Cumhuriyet tarihi açısından önemi,

1938’den 1953 yılına kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının burada kalmış olmasıdır. Bu dönemde çatısı kapatılmış ve havuz bahçeye taşınmış. Anıtkabir’in tamamlandığı 1953 yılında bu kısım, sembolik bir kabir haline getirilmiş ve üzerinde “Burası 10.11.1938 tarihinde sonsuzluğa ulaşan Atatürk’ün 21.11.1938 tarihinden 10.11.1953 tarihine kadar yattığı yerdir” yazan mermer yazıt yerleştirilmiştir.

   Ankara Etnografya Müzesi’nde Önemli Bölümler   

Ankara Etnografya Müzesi’nin 11 sergi salonunda Türk sanatının detayları, Selçuklu devrinden başlayarak kategorilere ayrılmış bir şekilde sunuluyor.

Müzenin koleksiyonunda Anadolu’nun çeşitli yörelerinden toplanmış binlerce eser bulunmaktadır. çini, ahşap ve cam işlemeciliği, silah yapımı, yazı sanatı, süs eşyaları, ayakkabı, yöresel kıyafetler, çeşitli yörelerden halı ve kilimler, Osmanlı Devri yayları, okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler kılıç ve yatağanlar, Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunmaktadır.

Bunların dışında farklı illerdeki tarihi camilerin bazı bölümleri, taht ve sanduka bulunmaktadır. Türk ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinden, Selçuklu Sultanı III. Keyhüsrev’in tahtı (XIII. y.y.), Ahi Şerafettin Sandukası (XIV. y.y.), Nevşehir Ürgüp’ün Damsa Köyü Taşhur Paşa Camii mihrabı (XII. y.y.), Siirt Ulu Camii Minberi (XII. y.y.) Merzifon Çelebi Sultan Medresesi Kapısı (XV. y.y.) müzedeki esrlerdendir.

Müzede özellikle Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihiyle ilgili eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi yer almaktadır.

           Etnografya Müzesi Giriş Ücreti 2024                

Etnografya Müzesi Kişi Başı Giriş Ücreti 90 TL’dir.

MÜZE KART GEÇERLİDİR.

Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 defa ziyaret edebilirsiniz.

Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

      Ankara Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri     

15 Nisan / 2 Ekim (Yaz dönemi) 09.00-19.00 arası

3 Ekim / 14 Nisan( Kış dönemi)08.30-17.30 arası

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Örenyerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve örenyerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

Adres: Hacettepe Mahallesi Türkocağı sokak No:4 Opera
E-mail: ankaraetnografyamuze@ktb.gov.tr
Tel 1: 03123113007
Tel 2: 03123108795

                Etnografya Müzesine Nasıl Gidilir?               

Müze, Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Hacettepe Mahallesinde bulunur. Kızılay ve Ulus arasında OPERA olarak bilinen yerde bulunmaktadır. .

Kızılay meydanına yaklaşık 2,5 km uzaklıktadır. Ulus meydanına  1 km uzaklıktadır.

Müzeye otobüs, minibüs, metro, taksi ve hususi aracınızla gidebilirsiniz. Durak numaraları-uzaklıkları;

  • 30006 – Ankara Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 257 metre uzaklıktadır.
  • 30015 – Numune Hastanesi 613 metre uzaklıktadır.
  • 11646 – Adliye 818 metre uzaklıktadır.
  • 11649 – Adliye 853 metre uzaklıktadır.
  • 11650 – Adliye 870 metre uzaklıktadır.

Otobüs hatları Etnografya Müzesi yakınından geçiyor: 185-3, 195-1, 277, 439

Metro hatları Etnografya Müzesi yakınından geçiyor: M1-M3

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.