Eyüp Sultan Cami Nerede – Nasıl Gidilir – İstanbul

Eyüp Sultan Cami Nerede – Nasıl Gidilir – İstanbul

Sevgili  Seyyahlar bu yazımızda sizlere Eyüp Sultan Cami Nerede – Nasıl Gidilir -Mimari Yapısı ve Tarihçesi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                                      Eyüp Sultan Cami                               

Eyüp Sultan Cami, İstanbul ilimizin Eyüp Sultan ilçesinde bulunmaktadır. İlçenin adı daha önce Eyüp iken 2017 yılında yapılan değişiklikle adı Eyüpsultan olmuştur. Ebu Eyyüp Ensari Emevi Devleti döneminde, 674 – 678 yılları arasında İstanbul’a Emevi Devleti tarafından yapılan ilk kuşatmalar sırasında vefat etmiştir. Ebu Eyyüp Ensari, kuşatmanın yapıldığı sırada İstanbul şehri yakınlarına gömülmüştür.İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in emri ile buraya bir türbe, yanına da bir cami yapıldı. 1458 yılında yapılan ilk cami yıkılmış, bugünkü caminin ilk örneği olan yapı Sultan Üçüncü Selim zamanında 1798-1800 yıllarında Uzun Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştı. Cami son defa Sultan İkinci Mahmut zamanında tamir ettirildi. 1822 yılında deniz tarafına rastlayan minareye yıldırım düşünce, minarelerin üst şerefelerine kadar olan kısmı yeniden yaptırıldı.

 

Eyüp Sultan Ensari’nin Mezarının Bulunması Nasıl Olmuştur?

Ebu Eyyüp Ensari’ye ait mezarın bulunması konusunda pek çok farklı hikâye anlatılmaktadır. Ancak bunlardan sıkça anlatılanı, Fatih Sultan Mehmet’in hocalarından biri olan Akşemseddin’in etrafında gelişmektedir. Evliya Çelebi tarafından aktarılana göre; Fatih’in hocası Akşemseddin, mezarın yerini rüyasında görmüş ve mezarın bulunduğu yerin kazılmasını istemiştir. Mezarın kazılması sonucunda, toprağın altında Ebu Eyyüp Ensari’nin hiçbir bozulmaya uğramamış cesedine ulaşılır. Ebu Eyyüp Ensari’ye ait olan mezarın bulunmasına dair anlatılmış olan bir diğer hikâyede de, yine Fatih’in hocası olan Akşemseddin, rüyasında bir yer görür ve o yere bir çubuk dikilmesini ister. Çubuğun herhangi bir nedenle yeri değişti durumlarda dahi, çubuk tekrar eski yerine gelmiştir. Çubuğun dikilmiş olduğu bu yer, kazıldığında ortaya Ebu Eyyüp Ensari’nin mezarı ortaya çıkmıştır.

Diğer bir yandan da, Fatih’in hocalarından biri olan Akşemseddin’in o yere diktirmiş olduğu çubukların ise günümüzde bahsi geçen yerde bulunan ulu ağaçlar olduğu yönünde de bir hikâye anlatılmaktadır. Ancak birçok tarihi belgede bu mezarın yerinin Bizanslılar tarafından bilindiği ve bu mezara saygı gösterildiği yazılmaktadır. Çünkü Emevi Devleti, İstanbul’u elde edebilmek için başlatmış olduğu kuşatmayı kaldırmak için Bizanslılara sunmuş olduğu şartlardan biri de Ebu Eyyüp Ensari’nin mezarının korunmasıdır. Görüldüğü gibi Ebu Eyyüp Ensari’nin mezarının bulunuşu konusunda anlatılmış olan hikâyeler büyük çoğunlukta, gerçek görünmemektedirler. Ancak bu anlatılanlara rağmen İstanbul’un fethedilmesinden kısa bir süre sonra, Fatih Sultan Mehmet’in Eyüp Sultan Camii’ni ve türbesini yaptırmış olduğu bilinmektedir.

 

               Eyüp Sultan Cami Mimari Özellikleri              

Caminin mimari özelliği hakkında bilgi vermek gerekirse, dikdörtgen planda, mihrabı çıkıntılıdır. Cami harimi altısı yuvarlak kesitli payeler, ikisi kıbledeki mihrap çıkıntısının köşeleri olmak üzere sekiz destek üzerine oturtulmuştur. 17.50 metre çapındaki merkez kubbe bu sütunlar üzerine oturtulmuştur. Ana kubbenin köşelerinde ise dört küçük kubbe vardır.

Cami’nin minberi ise mermerden yapılmış olup motiflerle bezenmiştir. Cami harimini üç taraftan ince desteklerle ayrılan mahfiller ve bunların üstünde yer alan galeriler çevirir. Hünkâr mahfili sağdaki galerinin kıble tarafındaki köşesindedir. İki kapılı Harem girişinin kapılarından biri sağ tarafta diğeri ise kıble yönünde minberin karşısındadır. Camii içi süslemeleri oldukça sadedir. Avlu ile cami arasında uzanan beş bölümlü son cemaat yeri ortadaki oval biçimde olmak üzere beş kubbe ile örtülmüştür.

 

                Eyüp Sultan Camisine Nasıl Gidilir?                

Özel aracınızla gitmek isterseniz Edirnekapı’dan Gaziosmanpaşa yönünde ilerlerken, Eyüp çıkışından çıktıklarında camiye tabelalar yardımı ile ulaşabilirsiniz. Diğer bir yol ise Sirkeci’den Unkapanı yönüne giderken Unkapanı Köprüsü’nün altından geçip önce Feshane’ye, ardından da Eyüp’e ulaşabilirsiniz.

 

Camiye Metro ile ulaşımda bulunmaktadır. Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metro Hattı’nı ya da Kirazlı-Yenikapı Hattı’nı kullanarak Bayrampaşa’ya kadar gelirlerse buradan 15-20 dakikalık bir yürüyüşle camiye ulaşılabilir.  En iyi yol ise bence Eyüp – Üsküdar İskelesi arasındaki vapurdur ancak seferler çok sık değildir. Vapuru tercih edecekseniz bu konuda bilgi almadan yola çıkmayın.

Eyüp Sultan Cami Durağından Geçen Otobüsler

  • 55T GAZİOSMANPAŞA – TAKSİM
  • 86V EYÜPSULTAN – VEZNECİLER
  • 55 GAZİOSMANPAŞA – ŞİŞLİ
  • 99A GAZİOSMANPAŞA – EMİNÖNÜ
  • 86V EYÜPSULTAN – VEZNECİLER
  • 39 AKŞEMSETTİN – YENİKAPI
  • 48A GÖKTÜRK – KAZLIÇEŞME
  • 39B İMAR BLOKLARI – VEZNECİLER
  • 39O YEŞİLPINAR – OTOGAR
  • 48A GÖKTÜRK – KAZLIÇEŞME
  • 39Y YEŞİLPINAR – VEZNECİLER
  • 94Y YEŞİLPINAR – BAKIRKÖY

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. eyüp dedi ki:

    Eyüp sultan caminin havası bile insana ayrı bi rahatlık veriyor. yakalıyacağınız pozitif enerjinin keyfini sürün

  2. Fikret dedi ki:

    Çok güzel tarıhi bir yer. Çok faydalandım ama biraz fazla fotoğraf koysanız iyi olur

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Teşekkür ederiz. Eleştirinizi dikkate alacağız.