İzmir Saat Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir?

İzmir Saat Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir?

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere İzmir Saat Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir – Tarihçesi – Mimari Yapısı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                     İzmir Saat Kulesi Hakkında;                          

İzmir’in Konak Meydanı’nda bulunan ve İzmir’in simgesi haline gelen Saat Kulesi Osmanlı Padişahı Sultan 2.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, oğlu Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan bir komisyon tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

               İzmir Saat Kulesinin Mimari Özelliği               

Kule İzmirli bir mimar olan Raymond Charles Pere tarafından tasarlanmıştır. Saat kulesi yüksekliği 25 metre, dört katlı ve sekizgen yapıya sahiptir. Kulenin yapımında beyaz mermerler ve kesme taşlar kullanılmıştır. Kolonlarda Kuzey Afrika teması işlenmiştir. Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Saat Kulesi’nin dışı baklava dilimi kabartmaları yapılmış ve 4 tane 75 cm. çapında saat eklenmiştir. 22 dişli çarktan oluşan saat parçaları üzerinde 1901 tarihi görülmektedir.

Saat kurulduğu günden bu yana yalnızca bir kere durmuştur. 5.2 şiddetindeki 1974 İzmir Depremi sırasında hasar alan kulenin saat kadranları üzerindeki son kat yıkılmış ve saat depremin oluş saati olan 02.04’te durmuştur. İki yıl içerisindeyse kule onarılmış ve saat tekrar çalışır vaziyete getirilmiştir.

Saat kulesinin ilk orijinal halinde iki adet Osmanlı tuğrası ve iki adet Osmanlı arması yer almaktaydı. Fakat Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ve devamında bu işlemeler kazınmıştır. Yerine de Ay yıldızlı bayrak yaptırılmıştır.

                İzmir Saat Kulesi’ne Nasıl Gidilir?                  

İzmir Saat Kulesi’ne gitmek için toplu taşıma seçenekleri değerlendirilebilir. İzmir Metro’nun Konak istasyonu, Konak Vapur İskelesi ve Konak’tan geçen belediye otobüsleri ile kuleye ulaşmak oldukça kolaydır.

Hava Yolu ile gelmek isteyenler İzmir Adnan Menderes Havalimanı bağlantısı kullanarak İzmir’e gelebilirler. Havalimanına geldikten sonra banliyö hattı ya da HAVAŞ otobüsleri ile şehir merkezine gidilebiliyor. Araç kiralama alternatifleri de unutulmamalı.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Satılmış colak dedi ki:

    Kordon hakkında makale bulamadım, yok mu, makale?

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Şu an yok kısa sürede eklenecektir.