Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Nerede Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Nerede Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Yapılacak Etkinlikler hakkında bilgiler vereceğiz.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Nerede Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Nerede Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Yapılacak Etkinlikler hakkında bilgiler vereceğiz.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kuş Cenneti Samsun ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Bafra İlçesinden Karadeniz’e dökülen ve Kızılırmak, denizle buluştuğu noktada verimli Bafra Ovasını meydana getiren Kızılırmak Deltasını oluşturuyor. Samsun-Sinop kara yolunun kuzeyinde bulunan bu bölge, 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçe sınırları içerisinde kalıyor.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası, 56 bin hektar yaklaşık alan büyüklüğü toplam 236.86 km² ‘dir. Nehrin batısında ve doğusunda irili ufaklı birçok göl bulunmaktadır. Doğuda sırasıyla, Balık Gölü, Uzun Göl, Tatlı Göl, Gıcı Gölü, Cernek Gölü ve Liman Gölü, batıda ise Karaboğaz Gölü yer almaktadır. Türkiye için değil tüm dünya ekolojisi açısından büyük öneme sahiptir. Türkiye’nin doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alanıdır.

21 Nisan 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla kesin koruma alanı statüsüne kavuşan Delta, Türkiye’nin ilk ve tek Unesco Dünya Doğal Miras Alan Adayıdır. Ayrıca Türkiye’de Tehlike Listesinde olmayan tek alandır.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Galeriç, Subasar Ormanları’nın güzelliğiyle büyüleneceğiniz Delta da milyonlarca farklı kuş türüne de rastlayabilirsiniz. 362 farklı kuş türünün yaşadığı delta yaban hayatına da ev sahipliği yapıyor. Avrupa Kuş Alanları envanterindeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olan Kızılırmak Deltası, Deniz Kartalı, Tepeli Pelikan, Kara Leylek, Leylek, Turna, Balıkçıl, Ördek, Yağmurcan ile pek çok ötücü ve su kuşunun barındırmakla birlikte birbirinden çeşitli yaban hayatına da ev sahipliği yapıyor.

Delta içerisinde 500’e yakın Yılkı At ve 12 bin manda bulunuyor. Ayrıca delta içerisinde 4 tane deve bulunmaktadır.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Leylek Köyü, Kuş Gözlem Kuleleri Delta’nın güzelliğine güzellik katıyor. Özellikle 45 leylek yuvasının bir arada bulunduğu Leylek TOKİ’de kara ve ak leylekleri yavrularını beslerken izleyebiliyorsunuz. Görüntü izleme merkezinde deltanın farklı yerlerine yerleştirilen dört adet kamera ile alınan görüntüler ziyaretçiler tarafından izlenebiliyor. Kızılırmak Deltası ayrıca doğa meraklılarına kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık, balıkçılık, avcılık, trekking, kampçılık, bisiklet ve kano alternatifleri sunuyor. Ayrıca delta içerisinde kır lokantaları bulunmaktadır.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 

*Kesin Korunacak Hassa Alan 18.798 ha

* Nitelikli Doğal Alan 20.344 ha

* Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Alan 4.032 ha

* Ramsar Alanı 21.700 ha

* Tarımsal Sit Alanı 30.240 ha

* Mutlak Koruma Alanı 21.214 ha ‘dır.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Giriş Ücreti 2024

Kuş cennetine girmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmemektedir. Delta içerisi araç trafiğine kapalı olup, akülü araçlar ve bisikletle yolculuk yapılabilmektedir.

Elektrikli Araç (kişi Başı): 40 TL

2 tekerlekli Bisiklet: 50 TL

3 tekerlekli Bisiklet: 60 TL

Belli bir yere kadar araç ile gidiyorsunuz. Ücretsiz Otopark bulunmaktadır. Sonrasındaki asfalt yolu ister yürüyerek ister bisiklet kiralayarak ya da elektrikli araçlar ile gidebilirsiniz. Yaklaşık 13 km lik bir yol kat ediyorsunuz.

Kızılırmak Deltası’na Nasıl Gidilir?

Samsun kent merkezinden çevre ilçelere minibüs bulunmakla birlikte araçlar Kuş Cenneti’ne kadar gelmiyor. Kızılırmak Delta’sı 19 Mayıs ilçe merkezine 4 kilometre, Samsun kent merkezine ise 41 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.