Şanlıurfa’da Gezilecek En iyi 10 Yer – Şanlıurfa Gezi Rehberi

Şanlıurfa’da Gezilecek En iyi 10 Yer – Şanlıurfa Gezi Rehberi

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Şanlıurfa’da Gezilecek En iyi 10 Yer – Şanlıurfa’nın Tarihi ve Doğal Güzellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

            Şanlıurfa Hakkında Kısa Bilgi                           

Şanlıurfa denilince Hz. İbrahim Peygamber, Hz. Eyyüb Peygamber başta olmak üzere önemli zatların yaşadığı bir yer gelir akıllara, o yüzden Peygamberler Şehri ismiyle anılmaktadır. Şanlıurfa, Kendine has kültürü, Geleneği, Örf Âdeti, Zengin mutfağı, Efsaneleri, Geçmiş Tarihiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli şehirleri arasındadır.

600.000 yıllık dönemden kalıntılar bulunan Mezopotamya’nın en önemli merkezlerinden biri olan Urfa şehrine, Kurtuluş Savaşı’nda halkının gösterdiği başarısından dolayı 1984 yılında “Şanlı” unvanı verilmiştir. Bu yazımızda sizlere Şanlıurfa iline geldiğinizde mutlaka gezmeniz gereken yerlerden bahsetmeye çalışacağız.

               Şanlıurfa’da Gezilecek En iyi 10 Yer           

                               1- Balıklıgöl                                             

Hz. İbrahim ateşe atıldığında ateşin bir anda suya döndüğü, içerisinde yer alan odunların ise balığa döndüğüdür. Bu şekilde oluştuğu söylenen göl yine bu nedenle kutsal sayılmaktadır.  Gölün uzunluğu 150 m, genişliği 30 m, derinliğiyse 3,5 metredir.

Balıklıgöl Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

              2- Şanlıurfa Kalesi ve Mağaralar                   

Peygamberler şehri Şanlıurfa ilinin Balıklıgöl olarak bilinen tarihi alanın hemen yanı başında yükselmektedir. Kale, antik dönemde Osroene tarafından 6yy ila 11yy arasında inşa edildiği genel görüştür. Kalenin mevcut duvarları ise MS 814’te Abbâsîler tarafından yaptırılmıştır. Kale, günümüzde Şanlıurfa ilinin tepeden seyredebileceğiniz açık hava müzesi olarak işlevi görmektedir. Ayrıca Kaleye çıkarken mağaralar bulunuyor.

Şanlıurfa Kalesi Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

            3- Hz. Eyüp Peygamber Sabır Makamı          

Hz. Eyyub Peygamberin, Türbesi, Çile çektiği Mağara, Hastalığına iyi gelen şifalı su, Sabır makamı ve camisi Şanlıurfa ilinin Eyyubiye ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Hz. Eyyüb peygamberin, Cüzzam hastalığı diye bilinen hastalığa yakalanmış ve Hanımı ile beraber mağarada çile çekermiş. Hem çile çekip hem de Allah’a ibadetten vazgeçmezmiş.

Hz. Eyüp Peygamber Sabır Makamı Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

                4- Halilurahman Cami ve Mağarası             

Devrin zalim hükümdarı Nemrut, bir rüya görür. Bu rüyasının müneccimlerine anlatır. Müneccimlerinin rüyasında “Bu yıl doğacak bir çocuk senin saltanatına son verecektir” der. Bunu duyan Nemrut, Emir göndererek o yıl doğacak bütün erkek çocukların öldürülmesi talimatını verir. İbrahim Peygamber’in annesi Sara Hatun hamiledir. Bu haberi duyunca çok korkar ve kaçarak bir mağaraya gizlenir. Hz. İbrahim’i bu mağarada doğurur, Çocuğunu bir süre burada bırakıp her gün gelip emzirip gidermiş, Hatta bir rivayete göre Hz. İbrahim’i bir dişi ceylan emzirdiği de rivayetler arasındadır. İşte bu mağara Hz. İbrahim’in Annesinin, İbrahim’i Nemrut’un zulmünden kaçırıp doğurduğu, büyüttüğü mağara olması sebebiyle büyük öneme sahiptir.

Halilurahman Cami Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

                                  5- Göbeklitepe                            

Göbeklitepe’de bulunan 12.000 yıllık yapılar, mimarlık tarihinin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. İnsanoğlunun tek tanrılı dinlerden önceki çok tanrılı döneme ait ilk tapınağı, M.Ö.4.000 yılına tarihlenen Malta Adası’ndaki tapınak olarak biliniyordu. Göbeklitepe Tapınağı’nın tespiti ile bu bilgiler geçerliliğini yitirmiş ve insanoğlunun ilk tapınağının günümüzden 12.000 öncesine tarihlenen “Göbeklitepe Tapınağı” olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmiştir.

Göbeklitepe Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

          6- Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi            

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark ve Edessa Mozaik Müzesinden oluşan Haleplibahçe Müze Kompleksi, Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Bu Kompleks içerisinde,  dünyada hiçbir yerde görülemeyecek kadar çok eser bulunmaktadır. Bu müze içerisinde Haleplibahçe Mozaik Müzeside bulunmaktadır.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

                                7- Harran Evleri                                     

Tamamen kerpiçten yapılan ve kubbe ile kapatılan Harran evleri, Bölgenin iklim şartları, yaşayış biçimi ve Kültürünü göz önüne aldığımızda nedeniyle kubbeli konik biçiminde evler uzun yıllar kullanılmıştır. Harran evleri, bindirme tekniğinde yapılmış külah biçimindeki konik kubbeli evlerdir.

Harran Evleri Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

                      8- Ayn Zeliha Gölü ve Parkı                       

Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesi sınırları içerisinde bulunan Balıkgöl’ün hemen yanında Park içerişindi yeşillikler arasında bulunur. Tarih boyunca unutulmayacak bir olaya ev sahipliği yapan bu yerin ismi Zalim Nemrut’un Kızı Hz. İbrahim’in sevdiği Zeliha’dan gelmektedir. Göl, Ayn Zeliha Parkı içerisinde bulunuyor.

Ayn Zeliha Gölü ve Parkı Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

                                       9- Halfeti                                       

Büyük bir bölümü Birecik Barajı sularının altında kalan Halfeti, bir zamanlar Fırat’ın kıyısında yer alan meyve bahçeleri, avlulu taş evleri, çiçek bahçeleri ile “Saklı Cennet” adıyla anılırdı. Halfeti’de gezilecek yerler arasında Rumkale, Asma Köprü, Ulu Cami ve Meşhur Karagülüyle gezilip görülmesi bir yerdir.

Halfeti Gezi Rehberi Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

                   10- Tarihi Kapalı Çarşı Gezisi                        

 Tarihi Kapalı Çarşı, 1562 yılında yapılmıştır. Balıklıgöl olarak bilinen tarihi alanın hemen yanındadır. Hatta Balıklıgöl’ü gezmeye geldiyseniz gezinize bu çarşıyı dolaşarak devam etmektedir. Geleneksel mimariyle şekillendirilen bu çarşı,  Sipahi Pazarı, Kınacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kunduracılar Pazarı ve Gümrük Han olmak üzere büyük öneme sahiptir. Çarşı sağlı sollu olarak sıralı olarak dizilen dükkânlardan oluşmaktadır. Bu dükkânlar geçmişten günümüze adeta ticaretin kalbi durumundadır.

Urfa’nın meşhur isot biberinden, Salçasına, Kurutulmuş Patlıcan, Biber kurularına kadar yemeklik malzemelerini bulabilirsiniz. El işçiliğiyle yapılmış Bakır ve Severleri unutmayalım. İster hazır bakırlardan alın isterseniz sipariş verin Bakır ürünlerin üzerine istediğiniz motifler işletilerek sizlere hazırlasınlar. Çarşı içerisinde sizleri yöresel kıyafetler satan dükkânları göreceksiniz, çeşit çeşit renk renk ürünler, Kuruyemişçiler, Gümüş satan dükkânlar, Avizeciler, İpek Eşarplar, Ayakkabı satan dükkânlar aradığınız ne varsa hepsi burada bulunuyor.

Tarihi Kapalı Çarşıyı gezinizde bir mola verme vakti geldiyse Gümrük Han’da Çay-Kahve molası verebilirsiniz, otantik bir mekândır. Yok, yemek yiyelim derseniz de yine çarşı içerisinde sağında solunda yemek yapan yerler bulunuyor. Patlıcan Kebabı veya Ciğer yemenizi tavsiye ederiz.

Tarihi Kapalı Çarşı Hakkında Detayl Bilgi TIKLAYINIZ.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.