Antalya’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Antalya Gezi Rehberi
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Antalya’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Antalya’nın Tarihi – Doğal Güzellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Antalya’da Gezilecek En İyi 10 Yer
1- Tazı Kanyonu
Tazı Kanyonu, Antalya İlinin Serik – Manavgat İlçeleri ile Isparta ilinin Sütçüler İlçesi arasında yer alan Köprülü Kanyon Milli Park sınırları içerisinde yer almaktadır. Köprülü Kanyonun 10 km kuzeyinde yer alan Tazı Kanyonu, Bilgelik vadisi olarak da bilinmektedir. Son zamanlarda sosyal medyanın yeni gözde mekanı olarak bilinmektedir. Özellikle yeni evlenecekler buraya gelerek fotoğraf çektirmektedir.
2- Adrasan Suluada
Suluada, Antalya ilinin Kumluca mevkiinde Adrasan’da bulunan Suluada, Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinmektedir. Ülkemizin az bilinen güzelliklerinden olan bu yer Mavinin her tonuyla bir doğa harikasıdır.
Suluada, Türkiye’nin bir Akdeniz adasıdır. Ada, Antalya Körfezi’nin en batı ucunda, Gelidonya Burnu’na yaklaşık 7 kilometre uzaklıktadır. Uzaktan dev bir kayalık gibi görünen bu yere biraz daha yaklaştıkça neden bu kadar Maldivlere benzetildiği ortaya çıkıyor. Suları aynı Maldivler gibi turkuaz renginde. Bunun sebebi ise, suyun değil su altındaki taş ve kumların beyaz olması sebebiyle bu rengi almaktadır.
Şifalı kaynak suyu, Toros dağlarının içinden, yerin ve denizin kilometlerce altından kendine yol bularak ada içinden çıkış yapar ve yol buyunca içine deniz suyu karışmadan, zengin dağ ve yeraltı minalellerini taşıyarak gelen soğuk bir içme suyudur.
Adrasan Sulu Ada Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ….
3- Alanya Dim Çayı
Dim Çayı, Antalya ilinin Alanya ilçesi sınırlarında yer alan Dim çayı ve piknik alanı, merkezden 7 kilometre uzaklıkta, Akçatı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Toros dağlarından gelen suların oluşturduğu çay yaklaşık 60 kilometrelik bir yol izler.
Alanya Dim Çayı Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bİlgi İçin TIKLAYINIZ…..
4- Kaputaş Plajı
Kaputaş Plajı Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır.Yer altından akan suyun kumsaldan çıkması sonucunda denizin rengi turkuazdır. Bunun dışında serin bir suya sahip olan Kaputaş’ın kum ve çakıl karışımı bir plajı vardır. Denizin yaklaşık bir metrelik kısmı beyaz kum ancak bir metreden sonrası küçük taşlar vardır. Bir kanyon ağzı plajı olan Kaputaş Plajı’na inmek için Karayolları 13.Bölge Müdürlüğü Kaputaş Mevkii’ndeki 187 basamaklı merdiven kullanılmaktadır.
Kaputaş Plajı Nerede-Nasıl Gidilir – Detalı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
5- Delik Deniz ve Kral Koyu
Delik Deniz ve Kral Koyu Antalya’nın en güzel koyları arasında yer almaktadır. Koy Gazipaşa’ya 23 km, Alanya’ya 67 km uzaklıkta yer alır. Güneyköy Köyünde bulunan koy Nohut Yeri mevkiindeki kalenin sol kısmında bulunuyor. Bu bölgede kalıntılar nekrapol alanı, sütunlu cadde, kilise, hamam, agora, anıtsal kapı ve orta çağ kale surlarıdır. Antioche Ad Gragum 4. Commagene kralıdır. Krallığın merkezi Adıyamandır.
Kent daha sonra Roma ve Bizans dönemlerinde iskân görmüştür. Koylara Antiochia Ad Cragum antik kenti içinden geçilerek gidilmektedir. Koylar yine aynı kentin kıyı kısmında yer alan kalıntıları arasında bulunmaktadır. Doğal güzelliklerle tarih burada iç içe yer almaktadır. Kentin bulunduğu bölge denize dik inen dağlık bir araziden oluşmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 300 metre yüksekte yer alır. Doğal güzelliklerle tarih burada iç içe yer almaktadır. Delik Deniz’de kamp yapılabilme imkânı da bulunmaktadır. Bu güzel ortamda özellikle kamp yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
Delik Deniz ve Kral Koyu Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Biilgi İçin TIKLAYINIZ….
6- Saklıkent Kanyonu
Ülkemizde birbirinden harika ve güzel birçok turistik mekân bulunmaktadır. Bunlar arasında Saklıkent Kanyonu ise tertemiz havası, suyu ve mükemmel doğası ile en özel yerlerden biridir. Bu bölge Antalya ve Muğla il sınırını çizen Karaçay deresi üzerinde yer almaktadır. Buranın günümüzden yaklaşık 200 bin yıl önce şekil alarak meydana geldiği tahmin edilmektedir. Saklıkent Kanyonu yaklaşık 18 km derinliğiyle ülkemizin en uzun kanyonu olma özelliğine de sahiptir.
Doğa harikası bu yerin keşfedilmesi ise bizlere oldukça yakın bir zamana dayanmaktadır. Bir çobanın kaçan keçisini ararken bu harika doğa manzarası ile karşılaştığı söylenir. Daha sonra bu durum oradaki çevrenin de ilgisini çeken bir durum haline gelmiştir. Çobanın bu yer hakkında yetkili birimlere haber vermesiyle Saklıkent günümüzde en çok ziyaret edilen turistik mekânlardan biri haline dönüşmüştür. Saklıkent Kanyonu 1989 yılında ziyarete açılmıştır. İlk başlarda Antalya ve Muğla çevresinden ziyaret edilen bir yer olurken TRT tarafından yayınlanan Saklıkent tanıtım filminden sonra kanyon adı Türkiye’ye ve dünya ya duyurulmuştur. Ayrıca Saklıkent Kanyonu ve yakın çevresi, Saklıkent Milli Parkı 1966 yılında yayınlanan kanunla koruma altında bulunmaktadır
.Saklıkent Kanyonu Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ….
7- Köprülü Kanyon
Köprülü Kanyon, Antalya’nın Manavgat ilçesi Beşkonak Beldesi sınırları içinde bulunan Isparta’nın Sütçüler ilçesinde başlayıp ve Antalya’da denize dökülen, rafting yapmaya uygun bir akarsudur. Ayrıca Köprülü Kanyon Milli Parkı 36 bin hektarlık bir alana sahip olup, Köprüçay’ın bir kısmını ve tarihi Selge kentini de kapsamaktadır. Milli park, ülkemizdeki en büyük Akdeniz servisi ormanı olma özelliği yanında, kızılcam, karaçam, sedir, köknar, meşe çeşitleri ve yabani zeytinlikler ile yaban hayatı açısından da zengindir.
Alageyik, yaban keçisi, yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, tavşan ve çeşitli kuş türleri mevcuttur. Köprüçay’ın üst kısımlarında kırmızı benekli alabalık, diğer kısımlarında kefal yaşamaktadır. Ağaçlarla gölgelenen nehir kenarında günübirlik ve kamp kullanma alanları milli parkın en önemli aktivitelerini teşkil eder. Köprülü Kanyon Milli Parkına giriş ücretsizdir
Köprülü Kanyon Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bİlgi İçin TIKLAYINIZ…..
8- Düden Şelalesi
Düden Şelalesi, eski Antalya-Burdur yolunun 28. km’sinde, Kırkgözler’in 30. km’sinde Pınarbaşı adında iki büyük karstik kaynak çıkmaktadır. Suyu bol bu iki nehir, kısa bir akıştan sonra birleşerek Bıyıklı Düdeni içinde kaybolur. Bıyıklı Düdeni’nde kaybolan su, 14 km kadar yerin altında gittikten sonra Varsak çöküntüsünün bir ucundan çıkar, çok kısa bir akıştan sonra çöküntünün öbür ucundan tekrar batar. Varsak’ta kaybolan su iki kilometre kadar yeraltı akışından sonra Düdenbaşı’nda yeryüzüne çıkar.
Yüzeyden hiç su akmadığı günlerde bile Düdenbaşı Şelalesi’nin altından saniyede en az 10 metreküp su, yüzeye çıkar. Bu suyun maksimum debisi 94 metreküp, ortalaması ise saniyede 15-16 metreküptür. Düdenbaşı’nda yukarıdan şelale yaparak akan su, Kepez hidroelektrik santralından gelen sudur. Düdenbaşı’ndan sonra Koyunlar regülâtöründe, iki ana kanala ayrılan Düden Çayı, 9 km sonra Antalya’nın doğusunda 40 m yüksekliğindeki traverten bir eşikten şelale yaparak Akdeniz’e dökülür.
Düden Şelalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…..
9- Olimpos Antük Kenti
Olimpos Antik Kenti, eski bir Likya Antik kentidir. Olimpos, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlıdır. Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İ.Ö.167–168 yılarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçmektedir. Kentin günümüze ulaşmış kalıntılarının çoğu orman içinde ağaç ve çalılarla örtülü olup, Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine aittir. Olympos’un günümüze kadar ulaşmış kalıntıları genellikle doğudan batıya, doğru hızla denize akan bir ırmağın ağzında ve her iki yakasında yer alır. Antik dönemde kenti ikiye bölen nehir yatağı bir kanal içine alınarak her iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile birbirine bağlanmıştır.
Olympos Antik Kenti, Türkiye’nin güney sahilini kapsayan, Antalya‘ya bağlı Olympos Bey Dağları Milli Parkının bir bölümünü oluşturmaktadır. Bey Dağları, Toros Sıradağlarının batı kanadında bulunur. Kış ikliminin esintilerini taşıyan tepelerinden aşağıya inildikçe, yemyeşil çam ve sedir ağaçları arasından Akdeniz‘in turkuaz rengi görülür.
Olimpos Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bİlgi İçin TIKLAYINIZ….
10- Aspendos (Belkıs) Antik Kenti
Aspendos Antik Tiyatrosu, Antalya’nın Kepez ilçesinde bulunuyor. Aspendos, sadece Anadolu’nun değil tüm Akdeniz’in en iyi korunan Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla ünlüdür.
Antik Kent, Büyük İskender’in işgaline karşı dirense de dayanamamıştır, şehirde yetiştirilen ünlü atlar ve altın karşılığındaki vergi borcunu kabul etmişlerdir. Antik Kent, İskender’in ölümünden sonra Büyük İskender’in komutanlarından Ptolemaios egemenliğine girmiştir. Şehrin, en parlak dönemi şüphesiz, ünlü tiyatro ve suyollarının inşa edildiği Roma İmparatorluk dönemidir. Akdeniz ile ulaşımını ve gelişmesini yakınındaki nehre ve dolayısıyla çevresindeki bereketli topraklara borçlu olan Aspendos’ta bugün çoğunlukla tiyatro ve suyolları ziyaret ediliyor. Şehre ait diğer yapıların kalıntıları ise tiyatronun yaslandığı tepenin düzlüğünde yer almakta olup, son yıllarda düzenlenen patika ile ulaşım sağlanmıştır.
Aspendos Antik Tiyatrosu Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
Antalya Gezilecek Yerler Hakkında Detaylı Biligi İçin TIKLAYINIZ…
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.